KLASA VII
 TEMAT: Hodowla zwierząt.

Czas na odpowiedzialne rolnictwo. Dobrostan Plus | Gazeta Polska


Notatka do zeszytu:

W produkcji zwierzęcej największe znaczenie odgrywa chów:

  • bydła, 
  • trzody chlewnej,
  •  drobiu; 
  • bardzo niewielkie znaczenie odgrywa obecnie chów: owiec (w latach 90. nastąpiła bardzo drastyczna redukcja stad), 
  • kóz, 
  • koni, 
  • królików i zająców,
  •  pszczół.

W Polsce chów prowadzony jest: przede wszystkim w: 
  • kierunku mleczarskim (chów bydła), 
  • kierunku mięsnym (chów trzody chlewnej, drobiu oraz także i bydła) – na tzw. żywiec rzeźny, 
  • w minimalnym stopniu w: kierunku rekreacyjno-sportowym.

Zadanie:
Wymień kilka produktów mleczarskich.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga